OK, eigenlijk bestaan we dit jaar al 51 jaar, maar vorig jaar was het te lastig om te vieren door de naweeën van de COVID-pandemie. De afgelopen paar weken hebben we in diverse lokale huis-aan-huisbladen en het Leidsch Dagblad gestaan en zijn we bij Sleutelstad op de radio geweest.

Naar aanleiding van onze melding dat bij ons de ontstaansgeschiedenis van BC Leiden niet zo bekend is, hebben we veel informatie gekregen van ons erelid en een van de oprichters van BC Leiden Jan Slingerland. Hieronder het complete verhaal. Omwille van de privacy hebben we namen van diverse personen zoals oprichters en bekende spelers niet genoemd (maar deze zijn wel bekend bij het bestuur).

Badmintonclub Leiden, of BC Leiden, is ontstaan uit een fusie van BC Racketeers en BC Smash op 23 juni 1972. In die tijd waren er twee badmintonverenigingen in Leiden en eentje in Oegstgeest. BC Veglo uit Oegstgeest was de oudste vereniging en bestond voornamelijk uit gerepatrieerde mensen uit Indonesië. In leeftijd volgde BC Smash en BC Racketeers. BC Smash speelde destijds in de Vijf Meihal. BC Racketeers speelde destijds in de gymzalen van een school in de Kagerstraat. BC Smash pretendeerde altijd de beste spelers te hebben. Ook BC Racketeers had goede spelers in huis.

Het Ledental van BC Racketeers groeide gestaag, waardoor zij genoodzaakt waren uit te zien naar een andere speelruimte: dat werd de Vijf Meihal. BC Racketeers deelde samen met BC Smash de Vijf Meihal, door de scheidingswand te laten zakken maakten beide clubs gebruik van ieder 3 banen. Hoewel de onderlinge concurrentie tussen beide clubs groot was, gebeurde het maar al te vaak dat spelers van BC Racketeers op de banen van BC Smash speelden en andersom. Dit heeft slechts 1 jaar geduurd tot dat beide besturen met plannen kwamen om te fuseren. Dit ging niet zonder slag of stoot, vooral spelers van BC Smash waren hier in eerste instantie op tegen. Zij waren toch immers de beste badmintonspelers in Leiden. Maar nadat er enkele inspraakavonden waren georganiseerd werd toch besloten te fuseren. De naam die voor de gefuseerde club bedacht werd, was BC LEIDEN. Nadien werden de clubkampioenschappen dan ook gezamenlijk gehouden. BC Leiden heeft jarenlang de Leidse badminton kampioenschappen georganiseerd. Er kwamen spelers uit het hele land naar Leiden toe, want het toernooi stond heel goed aangeschreven.

Sinds 1995 is BC Leiden samengegaan met Badmintonvereniging Drive (opgericht op 10 november 1986), al zijn de twee verenigingen nog onderscheidbaar als recreatieve club (BV Drive) en een wedstrijdclub (BC Leiden). Bij deze sportieve en gezellige Leidse verenigingen wordt door ruim 80 leden de badmintonsport beoefend. Er wordt gespeeld door mensen van 18 jaar tot en met door de wol geverfde veteranen van 65-plus. Iedereen speelt op zijn of haar niveau: relaxed of op het scherpst van de snede; waarbij echter het gezellige aspect van het verenigingsleven niet uit het oog wordt verloren.

In de tweede helft van dit jaar zal de vereniging uitgebreid stilstaan bij het 50-jarig jubileum. Hiervoor is een aparte feestcommissie hard aan het werk. Uiteraard zijn oud-leden hierbij van harte welkom. Zodra er meer details bekend zijn zullen we dit op onze website en andere social mediakanalen melden.

BC Leiden in de pers:

https://sleutelstad.nl/2023/03/14/badmintonclub-bc-leiden-viert-50-jarig-jubileum/ (inclusief radio-interview met Voorzitter Jan en Secretaris Ineke)

https://www.voorschotensekrant.nl/nieuws/algemeen/25264/badmintonclub-bc-leiden-nog-steeds-springlevend-na-50-jaar

https://www.unity.nu/Artikelen/leiden/badmintonclub-bc-leiden-nog-steeds-springlevend-na-50-jaar

Artikel thumb

Select your language

22 apr
introductiecursus
22-04-2024 20:00 - 21:00
29 apr
introductiecursus
29-04-2024 20:00 - 21:00
6 mei
Lentetoernooi
06-05-2024 20:00 - 22:30
15 mei
VLC gesloten
15-05-2024 19:00 - 23:00
17 mei
Spelen in 1574 - VLC gesloten
17-05-2024 20:00 - 23:00
BV Drive wordt gesponsord door: